Prohlášení pro vznikající vládu

SOSP

Braňme svobodu projevu na sociálních sítích i mimo ně

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSp) sleduje se znepokojením výroky některých představitelů pětikoalice a postrádá ujištění, že se jasně postaví proti snahám o kulturu umlčování (cancel culture) a omezování svobody projevu. Vyzýváme proto pana předsedu ODS Petra Fialu coby předpokládaného budoucího předsedu vlády ČR i budoucí vládu pod jeho vedením jako celek, aby v programovém prohlášení jednoznačně zaručil ochranu svobody projevu v České republice.

S ohledem na volební programy a konkrétní postoje České pirátské strany a TOP09 ke svobodě projevu v předchozích měsících považuje SOSp za nezbytné varovat před tím, aby byly názory kritické např. ke krokům orgánů EU, ke klimatickým opatřením, k otázkám migrace, rodiny, pohlaví nebo účinnosti vakcín ad. označovány za dezinformace a aby pod touto záminkou docházelo k novým formám cenzury na sociálních sítích, šíření strachu a oslabování demokracie.

Vlastimil Veselý, Daniel Vávra, Gabriela Sedláčková, Marian Kechlibar

Přikládáme tabulku postojů politických stran pětikoalice vycházející z našeho hodnocení jejich dlouhodobých postojů ke svobodě projevu, kde najdete podrobnosti k hodnotícím kritériím. Mezi rozhodné zastánce svobody projevu se zařadila pouze ODS, naopak Piráti a Top09 stojí v hodnocení celkem 12 stran na opačném pólu.

Naše práce je závislá na podpoře malých i velkých dárců. Nepobíráme žádné dotace a jsme plně nezávislí na státu. Budeme vděčni za jakýkoliv příspěvek.

Odpovědět

Váš email nebude zveřejněn.

Košík
    Košík je prázdnýZpět do obchodu